Route

P1010344-290x220

Szupatak ligt ongeveer 1530 autokilometers van Rotterdam.

Met de auto is de reis simpel. Bij Venlo de grens over, daarna richting Keulen, Würtzberg, Nürenberg, Regensburg, Passau, Wenen en Boedapest. Bij Boedapest kan je de rondweg (MO) op maar je kan ook door Boedapest heen. Door Boedapest heen kan veel vertraging opleveren, maar dat is afhankelijk van het tijdstip. De rondweg is ongeveer 25 kilometer langer. Na Boedapest de M3 (plm 45 km)volgen tot de afslag Hatvan en dan de provinciale weg nr. 21 op richting Salgotarjan. Na ongeveer 45 kilometer bereik je de plaats Kisterenye. Een paar honderd meter na het MOL tankstation kom je bij een kruising waarop je rechtsaf de provinciale weg nummer 23 op kan. Op deze kruising sla je links af. Deze weg maakt na 50 meter een scherpe bocht naar links en loopt parallel terug langs de 21. Volg deze weg totdat ja een paar honderd meter na de bebouwde kom rechtsaf kan richting Szupatak. Daarna kan het niet meer missen. Volg de weg tot in Szupatak en het huis is vervolgens het derde huis aan de linkerzijde van de weg.

Als je wilt vliegen kan je het goedkoopste met Wizzair vanaf Eindhoven op Boedapest vliegen.

Taxi, minibus, gewone bus? Een trein heeft het vliegveld niet, maar wie op Liszt Ferenc Airport in Boedapest landt, heeft keuze te over om de stad in te komen. En vreselijk duur hoeft het niet te zijn.

Voor veel mensen is de taxi de meest voor de hand liggende oplossing, zeker als je met een paar mensen bent. Tegenwoordig is er nog maar één taxibedrijf dat klanten bij het vliegveld mag oppikken, en de prijzen zijn streng gereguleerd. Je betaalt een aantal zones, naar gelang waar je heen moet. Bij de vertrekhal staat een cabine van Fötaxi, waar je als klant een voucher koopt. Die voucher geef je af aan de chauffeur.

Voor de meeste bestemmingen in Pest komt een rit op rond 5900 tot 6500 forint (22 tot 24 euro) uit. Je kunt in euro’s betalen, maar het is voordeliger om in het vliegveld forinten te wisselen of, verreweg het simpelste, ze uit de geldautomaat te halen, wat met iedere pinpas kan. Wie contante euro’s wil wisselen, moet dat na de douane doen: de koers bij het wisselkantoor in de bagagehal is aanzienlijk ongunstiger. Maar pinnen is het simpelste, ook tijdens de rest van het verblijf. Met een pinpas kun je ook in veel winkels gewoon betalen.
Geld wisselen is zeker nodig voor de goedkoopste optie om de stad in te komen: de stadsbus 200E, die stopt tussen de aankomsthallen van 2A en 2B. Buskaartjes zijn verkrijgbaar bij het postkantoor en de Relay-krantenkiosken op het vliegveld. Ze kosten 320 forint. Kaartjes zijn ook in de bus te koop, maar dan zijn ze duurder. Koop meteen een paar kaartjes, want de bus rijdt niet verder dan het metrostation Kőbánya. Daar vandaan gaat metro M2 de stad in, en om over te stappen moet je opnieuw afstempelen.

Vanaf Rotterdam Airport vliegt Transavia op Boedapest. Vanaf Amsterdam zijn er meerdere maatschappijen die op Boedapest vliegen. Het is ook mogelijk om met openbaar vervoer Szupatak te bereiken. Vanaf het vliegveld moet je eerst naar het busstation in Boedapest. Het busstation vanwaar de bus naar Salgotarjan vertrekt ligt bij het metrostation Puskás Ferenc Stadion (rode lijn). Vandaar neem je de bus richting Salgotarjan en stapt in Kisterenye uit. Vanuit Kisterenye vertrekt drie keer per dag een bus naar Szupatak. In de weekeinden zijn de vertrektijden anders dan door de weeks. Globaal komt het er op neer dat er één ’s morgens vroeg, één rond het middaguur en één aan het einde van de middag gaat. Handiger is om ons even te vragen om vervoer van het busstation in Kisterenye naar Szupatak te regelen. De busreis van het busstation in Boedapest naar Kisterenye duurt ongeveer anderhalf uur. Overdag vertrekt er elk uur een bus van en naar Boedapest.

Met de trein van Boedapest naar Kisterenye is ook mogelijk maar deze reis duurt uren. Geen aanrader.

CroatianCzechDutchEnglishGermanHungarian